Albin Linnér, som tränat med A-laget på sistone, vilja gå i sin bror Oscars fotspår. Målet är allsvenskan. ”Det är en dröm som man jobbat för hela livet”, berättar Albin.

När man rör sig ganska nära AIK kommer man även nära en del spelare, alltså vissa kommer man närmare än andra. Ni vet sådana som man alltid morsar på i samband med besök på Karlberg och även snackar med när tillfälle ges. En av dem är Oscar Linnér, som jag faktiskt fick med mig på en bortamatch till Norrköping innan han slog igenom, och numera även lillebror Albin.

Albin, som fyller 19 i februari, värvades till AIK från FC Djursholm inför den nyss avslutade säsongen och har hållit till i U19, och det är främst där jag träffat honom under säsongen, när jag fotat matcher på Skytteholm. Han är nöjd med hur det gått 2017.

– Min första säsong i AIK som snart är över har inneburit mycket för mig både som person och fotbollsspelare. Jag har fått en enorm erfarenhet som gjort att jag vuxit vilket jag kommer ha stor glädje av oavsett hur min framtid kommer bli. Jag har även lärt känna väldigt många nya människor i klubben vilket jag är tacksam över, berättar Albin.

– Överlag tycker jag det har gått bra. Det är väldigt få spelare som har en spikrak prestationskurva och med det menar jag att man har haft bättre perioder och sämre perioder. Att komma till en så stor klubb som AIK tar det ett tag att anpassa sig till både klubbens arbetssätt och spelsystem. Jag har gjort en del mål och assist i U19 och fått göra två mål i A-laget samt att jag fick debutera i landslaget så sett över hela säsongen har det gått bra.

Albin, vars två mål på försäsongen var mot Vasalund och Karlberg, är lätt att prata med, och han ger utförliga svar. Det förklarar han skämtsamt med att han är ”mediatränad av brorsan”. De sista veckorna på säsongen har han även fått träna med brorsan, tillsammans med resten av A-laget, och ett positionsbyte kan öppna upp för honom.

– Tidigare har AIK enbart sett mig som en forward vilket har gjort att konkurrensen har varit väldigt svår att tackla, men efter att AIK har fått se mina egenskaper under säsongen ville de testa mig som wingback i A-lagets träningsmatch mot Hammarby i början av oktober. De var nöjda med min insats och sen dess har jag fått vara med A-laget i träning.

Matchen som Albin syftar på är en ”hemlig” träningsmatch mot Hammarby på Tele2 Arena. Jag tror man ville testa lite yngre spelare och sådana som inte fått chansen, och jag tror också att AIK vann med 3-1. Albin fortsätter om matchen:

– Som jag sa ville de testa mig som wingback och se hur jag passade in där. AIK spelar ett spelsystem där forwardens främsta egenskap kanske inte behöver vara att löpa utan snarare styrka och vara bra i felvända lägen. Min främsta styrka är att jag är just löpstark och därför tror både jag och AIK att mina spelaregenskaper passar bättre på wingback-positionen samtidigt som konkurrenssituationen inte är lika stark där.

Han vågar drömma om ett A-lagskontrakt med AIK kommande säsong. Han vet såklart att det blir tufft men ger 100 procent i varje läge för att visa att han är värd platsen.

Om Oscar blir kvar kan det bli två långa pjäser i truppen nästa säsong. Albin är 188 cm lång mot Oscars 199 cm. Han var i alla fall så lång senast jag pratade med honom. Båda drömmer om att spela tillsammans.

– Jo men det är klart vi pratar om det. Eftersom båda är uppväxta med fotboll och vi har lagt ner så mycket tid och hjärta i sporten så är det klart att det vore en dröm att få dela det med sin bror på den här nivån. Om det skulle vara i AIK det händer vore ju självklart extremt häftigt eftersom det är en klubb som står familjen väldigt nära.

I samband med att jag intervjuat Oscar har han berättat hur den tidigare AIK-stjärnan Andreas Andersson, som de i unga dar var granne med, påverkat honom i rätt riktning och jaget vet också att han sedan dess har hejat på AIK. Oscar visade mig några riktigt sköna bilder då han stod på Norra Stå på Råsunda med AIK-flaggan i handen och jag sa till honom att han måste lägga ut dem i sociala medier. Sagt och gjort, det blev såklart en succé. Supportrar älskar spelare med AIK-hjärtan, så är det ju.

Jag kunde inte låta bli att fråga Albin om inte han hade några bilder som de Oscar visade upp. Men icke, och det har sina förklaringar.

– Jag var den som stod bakom kameran och tog bilderna där på Norra, därav är jag inte med på några bilder, haha. Sedan vi bodde granne med Andreas Andersson har vi haft årskort under flertalet säsonger och följt klubben på ett nära håll så det är en klubb som betyder mycket för oss.

Är det någon, eller kanske några, som har betytt extra mycket för dig under första året i AIK?

– Här är det oundvikligt att inte nämna brorsan igen, Oscar har betytt väldigt mycket för mig det här första året. Han har varit i AIK tre år snart vilket innebär att han vet hur saker och ting fungerar och det har gjort det lättare för mig att komma in i klubben.

Tre år ja, blev storebror kaxig när AIK värvade honom?

– Haha, nej det kan jag inte påstå. Han är en väldigt ödmjuk kille med fötterna på jorden och det har han alltid varit, oavsett om han spelat i FC Djursholms U17 eller AIK:s A-lag.

Albin är utöver brorsans hjälp väldigt tacksam över att ha fått spela med många talangfulla och duktiga spelare i U19-laget vilket också bidragit till hans utveckling. Han vill inte nämna någon specifik spelare utan bara säga att hela laget består av ”extremt sköna grabbar både på och utanför planen”.

Ledigheten efter säsongen spenderas med familjen i Thailand. Ett land han och familjen besökt åtskilliga gånger, ”vi har nog varit där i totalt ett år”, och som Albin alltid längtar till under året. Men det blir inte bara slappt häng på stranden.

– Man får man ta ansvar för att hålla igång kondition och styrka genom löpning och gym, så det blir egen träning, Bollträning blir dock svårt i och med att det inte finns några fotbollsplaner där.

Och om vi tar en bortamatch, vem i A-truppen skulle du helst vilja dela rum med om du inte får välja din bror?

– Den är svår faktiskt, jag skulle kunna tänka mig bo med vem som helst då hela laget består av väldigt sköna killar! Men om jag behövde välja en hade det väl kanske varit Jesper Nyholm. Han har jag snackat och hängt med en hel del samtidigt som han är en lugn och bra kille med liknande intressen.

Lättare då att välja någon ur U19-truppen, en duktig målvakt som precis gjort sin sista säsong som junior och där framtiden, såvitt jag vet, eller inte vet, är oviss.

– Där måste jag säga Gustav Nyberg som jag kommit väldigt nära under säsongen. Vi har hängt i princip varje dag under sommaren.

I årets sista allsvenska match fick Albin faktiskt följa A-lagets buss till Örebro. Han fick reda på det dagen innan, på lördagen, och tyckte självklart att det skulle bli kul att få avsluta säsongen tillsammans med laget. Jag blev nyfiken på vad man gör under den kanske två timmar långa resan.

– Inget speciellt, satt och snackade och höll på med mobilen som man alltid gör på bussresor oavsett om det är med U19 eller A.

Det blev dock ingen bänk. Albin var med som 19:e man och var den av spelarna som snällt fick hoppa upp på läktaren efter uppvärmningen medan unga Daniel Mushitu och Bilal ”Billy” Hussein, båda födda ett år efter Albin, fick sitta där med spelare som Stamatopoulos, Thern och Hauksson.

– Det var ändå en kul upplevelse, men det var inte första gången jag var med i truppen. Jag var med på Friends mot Malmö och satt då på bänken som 18:e man och inte 19:e, så jag visste lite hur upplägget skulle se ut, menar Albin.

Du blev inte besviken över att skickas upp på Behrn Arenas långsida?

– Nä. Jag visste redan innan vi åkte att jag skulle sitta på läktaren, så länge ingen blev skadad eller sjuk under uppvärmningen som det var väldigt liten risk för, så besviken var jag inte. Det var tvärt om bara kul att de ville ta med mig även fast de egentligen inte behövde.

Efter några veckors träning med A-laget var det inte nervöst att få åka med på en bortamatch i allsvenskan.

– Nej, det kan jag inte säga att det var. Nu känner man laget så pass bra att man är lugn i deras omgivning. Lite nervöst kommer det nog bli när det är dags att debutera i allsvenskan, men det är också en dröm som man jobbat för hela livet, avslutar Albin.

Nu skulle jag kunna sluta där, men jag fick precis tag på storebror Oscar, rimligtvis en av de med bäst koll på Albins utveckling.

– Han har haft en fin utveckling i AIK. Han är en väldigt lyhörd och målinriktad kille och med hjälp av den guidning han får av tränarteamen runt U19 och A-laget har han utvecklat sina svagare sidor samtidigt som han vässat sina spetskvaliteter, beskriver Oscar.

Vår unge målvakt, som just nu befinner sig i Budapest med U21-landslaget, fortsätter om sin lillebror:

– Albin är en allroundspelare som kan anpassa sig efter vilken position han spelar på. Han är som bäst när han kommer rättvänd i fart, då är det inte många som stoppar honom. Sedan är han även dubbelfotad vilket är ett bra vapen på en ytterposition då du blir farlig både genom att hitta inlägg men också genom att han kan vika in och trycka av bössan.

 


Min vana trogen vill jag tacka både Albin och Oscar för att de ställde upp på en intervju. Tanken var att det skulle bli fler intervjuer sedan jag startade sidan, men det har inte blivit av. Bland annat har hösten varit rätt körig och jag har inte varit på Karlberg lika mycket som tidigare, och ofta varit tvungen att dra direkt efter då jag jobbar en del eftermiddagar. Men jag kommer att vara taggad på intervjuer när försäsongen drar igång.

En intervju har det dock blivit, den med årets talang i AIK, Rany Georgis i AIK U19. Den intervjun kan ni läsa här.


Trodde lite naivt att fotojobben skulle ramla in sedan jag startat sidan, men icke, haha. Har dock ett par bröllop på gång, om än nästa år (varav ett i Italien så lägg inga derbyn i mitten av maj tack).

Bröllop är ju annars sånt man gärna bokar i tid så det finns ändå hopp inför framtiden. Är man nyfiken på vad jag gör så kolla gärna in min portfolio här på sidan, jag fotar inte bara sport.


Fotbollen är alltså över för A-laget, sånär på några ”eftersäsongsmatcher”. Läge då för folk att få upp ögonen för hockeyn, AIK tar emot Södertälje SK på Hovet i morgon, lördag. Skippa ursäkterna och stöd AIK Hockey.


Glöm inte bort att man kan beställa finfina foton i A4-format av mig. En perfekt julklapp till den lilla AIK:aren, eller varför inte den fotbollstokige sambon? Har tusentals bilder från 2016 och 2017 års säsongen. Vid intresse så dra iväg ett mejl till mig info@joakimhall.se snarast.


”Stort tack! Herregud vad du är bra för många”. Det var bland det vackraste jag hört, sagt av en ledare i AIK under gårdagen sedan jag hjälpt honom hitta en bild som han var ute efter. 


Det var det, ska strax iväg och jobba sista dagen innan jag tar semester. Igen, vi ses på Hovet i morgon. Rundar av med lite bilder på Albin Linnér från året som gått.

.