Lovande Rany Georgis, 17, blev vald till Årets talang i AIK. I dagarna tog jag kontakt med den spännande spelaren för att prata om dåtid och framtid.

I samband med att AIK slog Jönköping med 2-0 senast delades ett gäng priser ut. Bland annat till ”Årets talang” och priset gick till Rany Georgis som i år spelat både med AIK U17 och U19 och U17-landslaget. Och på försäsongen debuterade han för A-laget i en träningsmatch mot Vasalund. Men priset var för hans insatser och utveckling 2016.

Rany är en spännande spelare som jag följt i ett par år nu, främst genom min kameralins. Vi brukar bara hälsa på varandra, kanske byter vi några ord ibland, men jag vet inte så mycket om honom och beslutade mig för att ta reda på mer.

Grattis till utmärkelsen ”Årets talang” i AIK. Hur kändes det när du fick reda på utmärkelsen?

– Det kändes riktigt bra, ja blev verkligen glad och kunde inte sluta tänka på det.

Är det någon du tycker varit extra delaktig i din utveckling, i AIK eller tidigare? Kanske flera personer?

– Alla tränare såklart och jag tror faktiskt att alla i laget hjälpt mig, utan dem hade jag inte kunnat prestera. Och såklart min mamma och pappa.

Vilken eller vilka positioner spelar du på?

– Jag kan spela som forward, offensiv mittfältare och vänsterytter.

Varför valde man dig, vilka är dina starka sidor?

– Jag har tänkt på detta pris länge. Jag gjorde ett bra år under 2016, debuterade med A-laget och landslaget, det kanske är därför. Mina starkaste sidor är kanske min teknik, jag spelar smart, alltså har bra spelförståelse. Och avsluten och passningsspelet.

– 2016 var ett fantastiskt år, jag utvecklades väldigt mycket under året, vann även ligacupen och serien med U16.

Om man ser till din fotbollskarriär, vad drömmer du om att göra eller spela i framtiden?

– Såklart är drömmen att bli proffs. Att flyttas upp till A-laget och prestera där och sedan vidare i Europa. Jag tror att alla drömmer om det, så det är ganska självklart.

Du kom till AIK från Tullinge sommaren 2013. Hur kändes det att flytta till klubben?

– AIK är klubben alla vill spela i, när jag hörde förslaget så tvekade jag inte, många spelare och ledare i mitt gamla lag Tullinge sa att det var för tidigt att gå till en stor klubb nu, men att byta kändes bra för min del eftersom jag kände att jag var bra och kunde imponera där istället för att göra de i Tullinge liksom, så det kändes bara bra helt enkelt.

När upptäckte folk i din omgivning att du var något extra fotbollsmässigt?

– Det kan jag inte svara på exakt, jag har alltid spelat fotboll på min fritid, sen jag var 5-6 år. Jag brukade spela med äldre grabbar eftersom som vid 5-6 år brukade man kanske göra andra saker. Jag gillade fotboll sen dess men när folk upptäckte att jag var bra på det vet jag inte.

Tidigare vet jag att spelare som Quaison, Salétros och Alex Isak fått utmärkelsen. Hur känns det att bli jämförd med dem?

– Dessa spelare är proffs just nu och att jag får samma pris känns riktigt bra och ska försöka ge allt för att nå till deras nivå, det är väldigt stort att bli jämförd med dem!

Du har gjort ett gäng matcher för U17-landslaget. Hur känns det att spela för Sverige?

– Att spela för landslaget är alltid intressant även om det är din första eller tionde match, det är alltid lika kul och lika speciellt.

Vem är den bästa spelaren du spelat tillsammans med någonsin?

– Det är väl många bra spelare i A-laget men kanske Ahmed Yasin, det var extra speciellt, kanske eftersom vi har samma ursprung.

Vem är den bästa spelare du mött?

– Den bästa spelaren jag mött var nog Kenny Pavey, när vi mötte Vasalund på Skytteholm.

Om du fick välja, vem skulle du vilja ge priset till?

– Jag vet faktiskt inte, det är många bra spelare faktiskt, tränare har säkert också svårt och välja ut en när det finns många duktiga spelare.

Tills sist, ni möter Elfsborg i semifinal i U17-allsvenskan och ni spelar borta. Vad tror du om den matchen?

– Jag tycker att vi är i en bra form just nu, vi lyckades komma tvåa i serien och det var väldigt starkt gjort av oss, men vi får inte glömma att Elfsborg lyckades vinna sin serie, så jag tror det blir en rolig och en spännande match, men jag oroar mig absolut inte från nånting, jag litar på oss, avslutar Rany.

Jag tackar härmed Rany för att han ställde upp på en intervju och önskar honom lycka till i hans fortsatta karriär. Och som bonus har jag frågat runt lite bland ledare hur de ser på honom.


”Rany är framförallt en människa med en oerhörd passion i sig. Det finns en lidelse att ta stöd i – han älskar att vinna fotbollsmatcher och avskyr innerligt att förlora. På plan är Rany en så kallad ”fin spelare”. Väldigt skicklig i svåra tekniska moment, med välutvecklad speluppfattning och en av de absolut främsta på Råsunda IP i avslutsmomentet under min tid där.

Vår uppgift som tränare är att fortsätta förädla hans goda sidor, men även få honom att bli lite ”smutsigare”. Hans spel skulle må bra av att han blir lite mer elak på plan. Utanför densamma är han en varm, nyfiken och känslosam kille.” /Lukas Syberyjski


”Rany är redan nu en bra avslutare, som med sin teknik gör mål på alla möjliga sätt. Han har bra grund och stor potential att bli bra anfallare, han gillar att träna extra och han är smart och en bra kille. Samtidigt borde han utveckla sin kropp, att utveckla sitt duellspel.”/Nebojsa Novakovic


Vinnare år för år:
2016 Rany Georgis 
2015 Nebiyou Perry 
2014 Alexander Isak
2013 Alan Naib
2012 Nicolaus Elfström
2011 Anton Salétros
2010 Damon Fard
2009 Victor Forssell
2008 Simon Lundgren
2007 Nicklas Maripuu
2006 Viktor Lundberg
2005 Robin Quaison


          
.