Det satt långt inne men AIK lyckades med nöd och näppe ta sig vidare till andra kvalomgången efter 1-1 hemma mot Shamrock Rovers. Stor hjälte blev inhopparen Nicolas Stefanelli.

På torsdagen fick jag äntligen, äntligen se AIK igen. Minns knappt när jag var på träning senast och jag missade måndagens öppna träning, där Sebastian Larsson var med, då jag var på en liten rutt i Ungern, Slovakien, Ukraina och Polen.

Den mesta tiden spenderades i Ukraina där spelare från supporterlaget Råsunda FC, i AIK:s namn, var med i en supporterturnering. Det blev ett lätt gruppspel (Bala Town och Heerenveen), hyfsad lätt åttondelsfinal (Irland) innan det tog tvärstopp mot ett sjukt bra Bulgarien, med supportrar från olika klubblag. De flesta i turneringen spelar för ett klubblag medan andra kör för sin nation. Bulgarien vann hela turneringen efter att ha besegrat Frankrike i finalen. Även om vi hade ett bra lag i år visade inte minst finallagen att vi måste vara mycket starkare för att kunna gå hela vägen.

Men nu skulle det handla om torsdagens match. Den inleddes i AIK-shoppen tillsammans med lillkrabban och hans mamma och där vi hade nya Heradi Rashidi (vilken debut mot Sundsvall!) och Panos Dimitriadis. Skoj att träffa dem, mycket trevliga lirare. Nu ser jag fram emot att få se dem även på planen hemma mot BP på söndag. Missa inte den matchen!

Torsdagens match var en otippat svag historia där AIK hade 1-0 att gå på från första mötet. De drygt 8000 på läktarna fick se Irländarna chocka de flesta genom att göra 1-0 på en hörna i den första halvleken. Detta i en match där Norling och kompani hade valt att starta med spelare som Avdic och Silva.

1-0 från den 19:e matchminuten stod sig och det blev bättre fart först sedan man bytt in ”Koffe” Olsson efter dryga timmen. Efter 83 minuter kom även den sedan länge petade Nicolas Stefanelli och han tackade för förtroendet ordentligt. Är rätt trött på den rätt uttjatade rubriken där en spelare ”frälste” sitt lag, men det var i alla fall vad den lille argentinaren gjorde. Med kvarten kvar hade ”Argentina, Argentina” börjat eka från mer än på Norra Ståplats och publiken fick som den ville.

Några minuter in i förlängningen kom Stefanelli ren med 02:an (!) Gavin Bazunu i Rovers mål, efter en finfin framspelning av Tarik, och gjorde inget misstag. 1-1 var ett faktum, 2-1 totalt, och resultatet stod sig matchen ut. En oerhörd lättnad då gästerna prickat stolpen bara minuter före full tid.

Jag minns många cupmatcher på Råsunda, sådana matcher där det inte kom så mycket folk. Jag tycker alltid att Norra Stå ändå levererade, inte minst när laget behövde det som mest mot slutet, men just den läktaren var lite glesare än jag hade trott. Å andra sidan såg jag lite folk som vanligtvis står på Norra hade intagit långsidan mot Rovers, de biljetterna kostade bara 30 kronor mer och ja, en del är väl lite bekväma. Lite publikbilder på det:

Det blev bara ett klipp på klacken under matchen, när Norra körde växelramsan ”Kom igen Gnaget” mot långsidan.

…och på det lite fler bilder från gårdagen:

Nu hoppas jag att så många som möjligt stödjer AIK i guldjakten närmast på söndag då BP kommer på besök, men även borta mot Nordsjälland i Danmark. Bland annat så har Black Army en resa dit och i nuläget tror jag även ASK tittar på alternativ med buss (pga banarbeten tillåter SJ inga extra bokningar på sina spår just nu). Själv måste jag se över ekonomin innan jag vågar boka något, har knappt något jobb i sommar.

Det var ungefär det jag hade att säga om det. Tack för att ni tog er tid och kika gärna in resten av bilderna från gårdagens match:

.