AIK valde att blanda laget friskt i säsongens första träningsmatch. Ändå kunde man hyfsat komfortabelt besegra IK Frej med 1-0 på lördagen inför drygt 2000 åskådare ute i Täby.

Jävlar som man har längtat. Först till första träningen, sedan till första matchen för säsongen. Den spelades på lördagen då IK Frej, som med små medel ändå klarar sig okej i Superettan, välkomnade då vårt AIK till gemytliga Vikingavallen i Täby.

2107 åskådare hittade till matchen – nytt publikrekord. Det inleddes med en del sköna ramsor från de tillresta gnagarna, enligt uppgift var de drygt 1000 pers, men det mattades sen. Istället var det den lilla, lilla IK Frej-klicken som höll igång hyfsat resten av matchen. Ibland ville man ta fram skämskudden dock när man hörde ramsorna de snott från de större klubbarna.

Ofta på försäsongen har AIK börjat med ett starkt lag för att byta in en massa junisar i paus och sedan slussa in ännu fler allteftersom. Nu valde man något överraskande att börja med ett väldigt mixat lag. En hel del U19-spelare var med från start. Adam Ben Lamin i backlinjen, Albin Linnér och Bilal Hussein på mitten samt Julian Larsson på topp. Men matchfaktan får ni hitta på andra ställen.

Linnér och Brolin spikade igen

Oscar Linnér stod i första och hade inte mycket att göra. Unge Samuel Brolin spikade igen i andra när AIK vann med 1-0 efter mål av Nicolas Stefanelli, ett mål som kom efter drygt 20 minuter vill jag minnas. Han var fri med Frejs keeper, efter ett instick från höger av comebackande Anton Salétros som i sin tur fått en finfin framspelning av Adu.

Tycker inte att AIK övertygade men så hade man också ett par spelar från start som inte spelat så mycket, som Nyholm, Taylor och nämnda Salétros. Det var en snäll match där jag tycker att Adu och Hussein var bra. På vänsterkanten hade Oscar Linnér mycket boll och det skapades chanser därifrån, främst i första halvlek.

Man hade rätt svårt att komma till farliga avslut i andra halvlek, ett par skott gick över hemmalagets mål. Som fotograf är man väl lite inne i sitt och inte helt med i matchen men inbytte Kristoffer Olsson fördelade bollar snabbt och var bra på mittfältet. Henok Goitom var en av de bättre och ett plus också till blott 17-årige Brolin mellan stolparna. Jag tror att han gjorde någon miss inledningsvis men sedan tycker jag att han plockade ner bollar med pondus.

Ett gäng spelare saknades, bland dem nya målvakten Jonosevic, Stefan Silva, Ahmed Yasin och Denni Avdic. Ja, det var de jag kommer på såhär på rak arm.

Nytt matchställ från Nike

AIK spelade i svartaste svart, som ni ser i bildspelet nedan. Stället från Nike kommer att användas på försäsongen och i Svenska cupen, om jag förstått rätt, och är en hyllning till 1901 års matchställ. Alla har inte varit överförtjusta i stället, det har jag förstått, men jag gillar det. Jag gillar det skarpt. Minus för siffrorna, de gillade jag inte.

Det var väl ungefär vad jag hade att säga om det. Nu hoppas jag kunna gå på en eller två träningar i veckan samt givetvis på nästa lördags match mot finska Inter Åbo. Det är försäsongens enda match på Skytteholm tycker jag att jag har läst och biljetter kan köpas här.

.