En evighetsväntan är äntligen över. På onsdagen gick både damerna och herrarna äntligen ut i träning igen, och man gjorde det på ett välfyllt Skytteholm och jag var givetvis där för att fota.

Det känns som att det är ett år sedan AIK-spelarna var i träning. Riktigt så är ju inte fallet men eftersom jag var i Asien större delen av november så ja, det var ett tag sedan jag fick se grabbarna. Jag missade i princip hela ”eftersäsongen” – och givetvis var semestern planerad till efter allsvenskan. Fick förfrågan om att jobba i skolan onsdag men lät hälsa att det minsann inte gick, inte när det nalkas premiärträning. Ringer de om torsdagen så lär det bli nej igen, vill till Skytteholm. Pengar är inte allt.

Onsdagen var det… Först ut var damerna. Hade inte fattat hur många spelare de faktiskt har klara. Det var skoj att träffa dem igen, det är i alla fall några av dem jag brukar prata med utöver ledarstaben. Några skrämde jag tydligen när jag satt och tryckte utanför omklädningsrummet med kameran men det var inte riktigt meningen. Skoj annars att träffa nye tränaren Pierre Gallo med förflutet i AIK (och andra klubbar) som spelare. Vi är jämngamla, båda är från Norra Botkyrka och även om vi inte hängde under uppväxten har vi en hel del gemensamma vänner och är lite bekanta ändå.

Tänker inte skriva något om damernas träning i sig men det var skoj att fotografera. Precis som när herrarna senare klev på var det fantastiskt ljus att fotografera i. Okej, det blir aldrig lika bra skärpa som i dagsljus men som kompensation var det lite skön dimma och vita träd och nät bakom målen. Ja, och allt annat runt omkring.

Eftersom jag skulle fotografera åt en bekant på Nike fick jag röra mig bakom huvudläktaren när spelarna kom, det var trevligt. Var där ett tag och blev lite paff när jag kom ut igen inför herrarnas träning – det var fullt på huvudläktaren som sväljer runt 1000 pers och vaktmästaren jag pratade med trodde på cirkus 1500 åskådare.

Bra jävla bengal-tifo

AIK:s ultras-supportrar drog igång ett riktigt häftigt tifo precis innan spelarna började värma upp, massor med bengaler och raketer. Inget fjuttigt utan verkligen massor. Snyggt! De var uppenbarligen taggade. Skoj att se spelarna igen, oerhört skoj till och med. Som så många gånger förr var det väl Linnér och Stefanelli som jag främst morsade på och bytte några ord med och så de yngre, som Lagerbielke, Julian Larsson och den unge väldigt talangfulle målvakten Samuel Brolin. Kallade honom ”Semlan”, var visst bara jag som gjorde det. Men ”kärt barn har många namn” sa han och flinade. Av de unga var även Albin Linnér och Bilal Hussein på plats, men de sprang jag för ovanlighetens skull inte på alls.

”Koffe” och Rasmus är iväg med landslaget, samma med Hauksson och Robert Taylor tror jag, och Amin Affane, som ryktas vara på väg ner till Blåvitt, såg jag inte till. Nya spelare som Enoch Adu Kofi, målvakten Budmir Janosevic, Stefan Silva och Lundström var där. Mushitu och Gravius lånas ju ut och var inte där medan Anton Salétros var tillbaka från äventyren i Budapest i Ungern. 

Träningen fortgick precis som mitt fotograferande. Ville på hockeyn men med tanke på att bara herrarnas bilder gör att jag sitter uppe till 01 på natten, så ja, jag hade inte ork för att även besöka Hovet men de vann där! Nu är siktet inställt på att åka till Leksand på fredag.

Ska ta mig till torsdagens träning, fick för andra dagen i rad tacka nej till jobb. Det är nästan 2000 spänn åt helvete för att fotografera AIK, haha. Några av spelarna, inte minst de yngre, frågade om jag skulle åka till lägret i Dubai och jag har gett mig fan på att jag ska dit. Har lyckats lägga undan lite pengar och har också beställt lite foton som jag hoppas att spelarna vill signera så jag kan sälja och dra in pengar till resan, håll utkik i sociala medier som Instagram. Gissningsvis blir det utöver bilder en eller annan intervju här på hemsidan. Har några andra resor inplanerade sedan tidigare, men det är ju alltid en massa fixande med tanke på spelschemat (suck).

Annars inte mycket att orda om… Bilderna från i dag blev bra, jag är nöjd. Skoj också att det börjar ramla in lite uppdrag, så pass mycket att jag fick ställa in min skidsemester (ett uppdrag men också för att AIK:s första träning kom lite dumt sett till datumet, och inget jag ville missa). Är någon i behov av en fotograf så hojta till. Har fem bröllop inbokade, och några uppdrag för företag. Men det finns många luckor…

Damernas bilder slänger jag upp på min Facebooksida. Ja, så får det bli. Tack för att ni tog er tid, vi hörs och ses. Och ni, köp säsongskort. Det här blir en jävligt häftig säsong, jag tror mycket på laget i år. Detsamma gäller damerna.

.