AIK:s damer gjorde ett starkt genrep på lördagen. För trots ett gäng spelare borta lyckades man besegra allsvenska Hammarby med 1-0 på Skytteholm.

AIK går från klarhet till klarhet på damsidan. Man gör en finfin försäsong och förra matchen jag såg tappade man sent till 1-1 mot allsvenska Djurgården. På söndagen följde man upp det med 1-0 mot lika allsvenska Hammarby.

Mittfältaren Rebecca Rulander, ny för säsongen och född 1998, gjorde matchens enda mål bakom Emma Holmgren i Bajen-målet. Seger alltså men helt nöjda var man inte.

– Matchen i sig hade kunnat vara bättre. Vi kom inte riktigt upp i det tempot och nivån som vi vet att vi kan, men det är viktigt att vinna såna här matcher också när spelet inte riktigt klickar, berättade nya Fanny Lång efter matchen.

– Men det är också en styrka och en viktig inställning vi tar med oss in i seriespelet. Vi har haft en bra försäsong trots mycket skador, så det ska bli riktigt roligt att allvaret börjar på söndag!

Ja skador stör helt klart. På lördagen saknades bland andra tidigare lagkaptenen Madeleine Rohr, Samantha Ammanuel, Rubi Reid Jansson, Caroline Röstlund och Elin Wahlström.

En annan som varit skadad en längre tid men som äntligen är tillbaka, och dessutom tillbaka i rätt tröja igen, är backen Lisa Moazzeni. Hon stod för en stark insats. Något Fanny håller med om.

– Jag tycker att Lisa Moazzeni, som också blev matchens lirare, gör en riktigt bra match. Verkligen kul att se henne bara bli bättre och bättre efter en längre skadefrånvaro.

Det var därmed ett ungt AIK som ställdes på benen. Och mot slutet fick flera av dem chansen.

– Dom yngre tjejerna har gjort det riktigt bra varje gång dom varit med oss. Det är verkligen talanger som har framtiden för sig. Dom bara går in och kör helt utan respekt fast dom möter allsvenska spelare. Jag är mer än imponerad.

Bajen hade en boll i virket i slutet av matchen då man pressade på och fick några hörnor som annars kändes rätt ofarliga. Rutinerade Hanna Persson vägrade kapitulera.

– Hanna var också riktigt bra, berömde Fanny Lång.

Målskytten Rulander blev kapten mot slutet av matchen när Matilda Rosqvist klev av. Det är väl ungefär det jag har att rapportera från Skytteholm.


Damerna går mot en mycket spännande säsong i Elitettan. Om man inte brukar kolla in dem så är de absolut värda ett besök nere på klassiska Skytteholm. Ett säsongskort kostar dessutom bara löjliga 200 kronor och kan köpas i AIK-shopen.

Premiären sker om exakt en vecka, söndagen den 15 april då Umeå IK kommer till Skytteholm. Varför inte kolla in damerna som uppvärmning inför matchen AIK-Djurgården som äger rum på Friends samma dag?


En längre intervju med Fanny Lång kommer i veckan. Som kuriosa hade jag med mig ett par rökgranater för att få lite häftiga bilder till den intervjun, men det blåste lite för bra och röken drogs mest runt hörnet och bort mot omklädningsrummen under huvudläktaren.

Efter någon minut kom AIK:s Tobias Purkin rusandes, han var inte helt nöjd med att jag inte förvarnat för röken drogs in i ventilationssystemet varpå en del trodde att det börjat brinna, haha. Vilket det förvisso gjorde, ganska bra också…

Joakim Hall

.