Ser man tillbaka ett gäng år så har AIK haft svårt mot danskt motstånd i Europa. Så även mot FC Nordsjälland – 0-1 på Tele2 Arena betydde totalt 0-2 och adjö till Europa League.

På förhand trodde jag att FC Nordsjälland kunde bli en rätt tuff nöt att knäcka i kvalet till Europa League. Men trots torsken med 1-0 på bortaplan var jag rätt hoppfull inför returen – även om man var uddlösa framåt, och kostade på sig att missa en straff, var man inte direkt dåliga. Så det fanns alltså hopp inför torsdagens retur mot de unga och orutinerade danskarna.

Det är beklämmande att vi inte får spela på Friends på grund av Justin Timberlake eller om det var någon jippomatch, eller både och. Istället fick vi spela hemma på bortaplan, på Tele2 Arena och deras balkongmatta. Det missgynnade ju inte direkt danskarna som också spelar på balkongmatta.

Ännu en gång fick vi se ett uddlöst AIK. Flera missade lägen, men man kom till förvånansvärt få lägen med tanke på den målproduktion vi trots allt stått för i allsvenskan. Danmarks BP, en massa ungdomslag och 20 man i klacken på hemmaplan, spelade en teknisk och rätt snabb fotboll (tyckte jag ska tilläggas) och kunde vinna med 1-0. Totalt 2-0 och adjö till Europa. Enda lilla trösten är att även Djurgården åkte ut (och lite det faktum att jag slipper ta från mina sparpengar för att åka till nästa omgång).

Tänker min vana trogen inte analysera spelare för spelare, men jag tycker att Stefan Silva gjorde ett piggt inhopp. Han kan snirkla och tråckla sig förbi motståndarna, även om han inte lyckas varje gång.

Synd att vara ute ur Europa, men istället full fokus på allsvenskan. I år ska guldet banne mig hem för med tanke på Malmös dåliga vårsäsong är det nu det gäller, annars kan det blir tufft kommande år.

* * *

Skoj att ”Deep” lyfte fram min bild på Milosevic och ”Seb” i AIK:s digitala matchprogram. Visst tycker jag att jag får till bra bilder, men jag jämför alltid uppåt, med de som jobbar som sportfotografer, och då kan jag faktiskt känna mig rätt medioker. Men det är ju på sätt och vis bra, att man har något att sträva efter och försöka uppnå. Att bli bättre.

Jag älskar att fånga ögonblick. ”Jocke Hall är enligt mig den av våra fotografer som är bäst på att fånga det oväntade runt omkring matcherna. Den fullkomligt underbara bilden på Alexander Milosevic och Sebastian Larsson på bänken visar hur stämningen i truppen är, har man det där humöret när man är bänkad så mår man ganska bra!” skrev Fredrik Nyström som han egentligen heter så fint. Tack!

* * *

Det är något speciellt med akustiken på Tele2 Arena, för ståplats gav mig ståpäls. Ett jäkla tryck långa stunder och lite som jag skrev efter matchen i Danmark för en vecka sedan: hade spelarna hållit samma nivå som klacken så hade vi joggat hem detta dubbelmöte. Inte ordagrant så men ni fattar.

Ett av tre filmklipp (alla ligger förstås uppe i min Youtube-kanal):

* * *

Just ja, skrev att vi haft svårt mot danska lag. På rak arm minns jag förluster mot Århus och Herfölge. Har ett svagt minne av att vi mött Bröndby också? Men kan ha blandat ihop det bara för att jag varit nere och sett dem spela (och sprang rätt onykter in i omklädningsrummet och hälsade på levande legenden Krister Nordin minns jag).

* * *

Ha det så bra så länge och stöd AIK i jakten på Lennart Johanssons pokal. Närmast mot Elfsborg nästa helg. Inga ursäkter! 

.