Målet är glasklart, att gå upp i damallsvenskan. Efter en stark försäsong drar serien igång på Skytteholm på söndag. – Vi har gjort jobbet, vi är starka i år, berättar mittfältaren Fanny Lång i en intervju.

Det har sett ruskigt bra ut för damerna på försäsongen. På åtta matcher har det blivit fem segrar och tre kryss. Då har man ändå mött allsvenska lag som Eskilstuna United, Djurgården och Hammarby.

Just sina Stockholms-rivaler, om än en serie högre upp, har man mött i de två sista försäsongsmatcherna. 1-1 mot Dif efter en sen kvittering för de babyblå följdes upp med 1-0 mot Hammarby, dessutom efter en fin insats. Bra resultat således – men vad beror det på? Fanny Lång tror sig veta svaret.

– Jag tror att det beror på att vi gjort jobbet och vågat skulle jag vilja säga. Vi har mött mycket bra lag och ändå vågat spela vårat spel, säger Fanny.

– Vi har gjort en fin försäsong trots mycket störningar som sjukdomar, skador och spelare på landslagsuppdrag. Man kan aldrig dra i för stora växlar av försäsongsresultaten, men vi är starka i år.

Man var också på läger i Spanien, ett väldigt lyckat sådant där man verkligen kunde slipa på detaljer inför säsongen. Enligt Fanny betyder sånt mycket för sammanhållningen, att man blir tajtare när som lag när man hänger ihop hela tiden.

Mittfältaren, som värvades från IK Uppsala, hymlar inte med målet den stundande säsongen i damernas Elitettan. Det är bara en sak som gäller.

– Vi har ett uttalat mål om att ta oss till Damallsvenskan.

Hon vill inte lyfta fram någon enskild spelare från försäsongen utan vill ”höja hela laget”. Man har haft stor ruljans på platserna och alla som spelat har gjort det bra.

Intresset för damerna har gått lite upp och ner. Det finns de som är genuint intresserade och som köper säsongskort och som går på alla matcher, men damerna ligger ordentligt i skuggan av herrarna. Det hoppas Fanny att man kan ändra på, att publiken hittar även till deras matcher på Skytteholm.

– Först och främst tycker jag att man ska komma och se oss för att vi är ett bra lag som vill spela en rolig och underhållande fotboll. Vi har ju ett uttalat mål att ta oss till Allsvenskan i år och det tror jag kommer vara otroligt roligt och följa.

Har du någon idé om vad ni kan göra för att locka mer publik?

– Att synas är ett bra sätt att locka publik, men det tycker jag att vi redan gör så bra i dag. Så för våran del som lag är nog att gå ut och visa att vi är ett lag att räkna med i år, så hoppas och tror jag att det kommer att sprida intresse!

Förtjänar damfotbollen generellt mer uppmärksamhet generellt?

– Det tycker jag verkligen. Det läggs ner otroligt mycket jobb kring damfotbollen, speciellt när det är sån stor skillnad ekonomiskt mellan herr- och damfotboll. Men det blir också bättre och bättre för varje år.

Undertecknad har inte järnkoll på damfotbollen. Visst har jag fotat några matcher de senaste säsongerna men det är ungefär det. Våren 1997 mötte AIK-supporterlaget Råsunda FC, som då hade spelat i Korpen säsongen innan, AIK:s damer som var klara för allsvenskan. Vi hade i ärlighetens namn inte speciellt bra spelare eller teknik, skillnaden var i fysiken. Vi tänkte försöka hålla nere siffrorna men Råsunda FC vann med 6-0, något som ledde till ett reportage i magasinet Offside.

Sedan dess har jag försökt få till en vänskapsmatch igen och intresse har funnits – dock inte riktigt hos de personer jag pratat med i ledningen. Jag vet inte hur damerna står sig i dag men Fanny menar att man gått framåt.

– Damfotbollen har förändrats mycket. Först och främst har själva fotbollen förändrats. Det är ställs högre krav på spelare, både fysiskt och tekniskt, och även den ekonomiska delen har blivit bättre med åren. Fler och fler damspelare kan försörja sig på sin fotboll, och även intresset kring damfotbollen som publikmässigt men också i näringslivet, även det har blivit bättre.

Men nu är det Elitettan som gäller. 21-åringen från Dalarna har klart för sig vilka hon tror kommer att finnas med där uppe – tillsammans med ”Gnaget”.

– Det kommer bli en riktigt rolig säsong i år då jag tror att serien kommer att bli otroligt jämn. Alla kommer att kunna ta poäng mot alla och det kommer förmodligen att komma en hel del överraskningar under säsongen. Jag tror, om man bortser från oss, att vi kommer att hitta Kvarnsveden, KIF Örebro och Assi i toppen.

Ni har Umeå IK i premiären på söndag, vad tror du om den matchen?

– Det kommer att bli en tuff match. Det kommer att vara mycket premiärnerver och Umeå är ett lag som jag personligen tycker är ett bättre lag än vad tabellen visat dom senaste åren. Varje lag som kommer till ”Skyttan” kommer att vilja ta med sig poäng hem, speciellt när vi satt den målsättningen som vi gjort, så det kommer att krävas att vi alla tar jobbet till 100 procent för att kunna vinna den matchen.

AIK gjorde klart med Fanny Lång i december 2017. Det har inte varit helt problemfritt och den närmaste tiden ser inte helt ljus ut den heller.

– Nä, försäsongen har ju inte alls varit optimal för mig personligen. Jag drog på mig en skada i november förra året som jag spelade med ända in i januari, då vi upptäckte en inflammation i ett senfäste. Jag tog då en kortisonspruta som jag blev bra av, så jag tränade på i några veckor, sen kom problemet tillbaka. Jag hann spela en halvlek i vinsten mot Hammarby senast, men kommer att vara borta en sväng igen efter premiären mot Umeå i helgen då jag ska ta en ny spruta i foten.

Du är ny i klubben, har det varit någon skillnad att vara i AIK jämfört med dina tidigare klubbar?

– Det har varit ganska stor skillnad och det märks det att AIK är en av Sveriges största klubbar. Det är väldigt proffsigt i och runt laget då man kan locka till sig mycket bra spelare och att man har ekonomiska förutsättningar till det. Vi har också en otroligt kompetent ledarstab som ger oss bästa möjliga förutsättningar till att prestera, avslutar Fanny Lång.

Fannys moderklubb är Kvarnsvedens IK. Hon har även representerat Gustafs GoIF och alltså IK Sirius som sedan blev IK Uppsala. Men hon är inte enbart värvad för sina egenskaper som fotbollsspelare. I den kompetenta ledarstaben hittar vi huvudtränaren Christer Lundin som sedan något år tillbaka även är sportchef hos damerna. Jag frågade honom varför man valde att plocka in Fanny Lång.

– I Fanny såg vi en energifull spelare med ett bra driv med boll och en utmärkt tillslagsfot i skott och det längre spelet. Efter första kontakten så visade det sig att hon som person är även där ett energiknippe och tillför mycket glädje i truppen, beskriver Christer sin unga mittfältare.

Till sin hjälp har han inför denna säsong fått in Pierre Gallo som representerat både AIK och Djurgården som spelare och som är jämngammal med mig och också från Norsborg. Vi hängde aldrig men hade gemensamma vänner när vi växte upp. Men Christer är alltså fortsatt huvudansvarig.

– Jag har exakt samma roll i år som förra året, det vill säga som sportchef och chefstränare. Gallo har i år kommit in och ersatt Robert Svanström. Rollfördelningen mellan Gallo och mig är att han ansvarar för genomförandet av träningar medan jag har ett övergripande ansvar och tar ut lag och coachar under matcher.

– Det fungerar bra där Gallo med sin egna spelarerfarenhet kan bidra mycket i praktiken, tillägger Christer.

Jag känner annars igen Fanny i Christer Lundins beskrivning. Fanny kontaktade mig via Facebook i mars och berömde mig för mina bilder och tackade för att jag var nere på en match. Sedan rullade det på och jag undrade jag ett tag om hon skulle sluta skriva, haha. Fast det kan också berott på att jag kände mig upptagen med att trixa med bilder samtidigt… När vi träffades för att ta några bilder efter deras match mot Hammarby förra helgen märkte jag hur lättsam, glad och trevlig hon var. Social helt enkelt, någon som man snabbt känner sig bekväm med. Verkar helt klart vara en person som är bra för gruppen, något nog så viktigt säsongen 2018.

Läs mer om damerna på hemsidan.


Premiären sker alltså nu på söndag klockan 12:00, tre timmar innan AIK tar emot Djurgården på Friends Arena. Varför inte värma upp inför derbyt genom att stötta damerna. Notera att man kan köpa årskort på Skytteholm för bara 200 kr – samt att uppvisning av biljetter till herrarnas derby gäller som gratis inträde.


…och missa för all del inte eftermiddagens derby. Men det behöver jag knappast påminna er om.


Tack för att ni tog er tid. Avslutar med lite foton jag tog på Fanny förra helgen. /Joakim Hall

 

 

 

 

 

 

.