[tatsu_section bg_color= ”” bg_image= ”” bg_repeat= ”no-repeat” bg_attachment= ”scroll” bg_position= ”top left” bg_size= ”cover” bg_animation= ”none” padding= ”15px 0px 15px 0px” margin= ”0px 0px 0px 0px” border= ”0px 0px 0px 0px” border_color= ”” bg_video= ”0” bg_video_mp4_src= ”” bg_video_ogg_src= ”” bg_video_webm_src= ”” bg_overlay= ”0” overlay_color= ”” full_screen= ”0” section_id= ”” section_class= ”” section_title= ”” offset_section= ”” offset_value= ”0” full_screen_header_scheme= ”background–dark” hide_in= ”0”][tatsu_row full_width= ”0” no_margin_bottom= ”0” equal_height_columns= ”0” gutter= ”medium” column_spacing= ”” fullscreen_cols= ”0” swap_cols= ”0” row_id= ”” row_class= ”” hide_in= ”0” layout= ”1/1”][tatsu_column bg_color= ”” bg_image= ”” bg_repeat= ”no-repeat” bg_attachment= ”scroll” bg_position= ”top left” bg_size= ”cover” padding= ”0px 0px 0px 0px” custom_margin= ”0” margin= ”0px 0px 0px 0px” border= ”0px 0px 0px 0px” border_color= ”” bg_video= ”0” bg_video_mp4_src= ”” bg_video_ogg_src= ”” bg_video_webm_src= ”” bg_overlay= ”0” overlay_color= ”” animate_overlay= ”none” link_overlay= ”” vertical_align= ”none” column_offset= ”0” offset= ”0px 0px” z_index= ”0” column_parallax= ”0” animate= ”0” animation_type= ”fadeIn” animation_delay= ”0” col_id= ”” column_class= ”” hide_in= ”0” layout= ”1/1”][tatsu_text max_width= ”100” wrap_alignment= ”center” animate= ”0” animation_type= ”fadeIn” animation_delay= ”0”]

Förra veckan spenderade jag fyra dagar i Budapest. Jag fick ett infall eftersom Anton Salétros lånats ut från AIK till Újpest FC, tänkte att det skulle vara fantastiskt att göra både ett fotoreportage samt en intervju med Anton i hans nya miljö, men samtidigt som jag åkte ner till Ungern vände han hemåt då han var uttagen i U21-landslaget, haha. Jag visste att det kunde ske, tänkte att jag ändå behövde komma bort lite innan det var dags att börja jobba igen.

Eftersom målet var en intervju och foton gick luften ur mig lite. Men annars är det en mysig stad, och prisvärd. Mitt flyg med WizzAir från Skavsta gick på 550 kronor, tur och retur, och mitt boende Mandala Hostel låg centralt och kostade 85 kronor per natt. Det var fräscht och hade trevlig personal och full tillgång till kök. Jag tar ofta sovsalar när jag reser själv till större städer, det är ett bra sätt att träffa nya människor.

Mitt rum på Mandala Hostel

Det man inte får missa är deras spa- och termalbad. Jag körde klassikern Szechenyibadet, det blir nog inte turistigare än så. Det kostade cirka 150-200 kronor för en dag, och då ingick det skåp med lås. De har många olika bad, populärast är de som är utomhus. Minus för att det tog ett tag innan jag hittade en ledig solstol. Det var mitt andra besök på badet, var där för fyra år sedan, och egentligen skulle jag bara till en stor park men hade missat att det var där badet låg.

Szechenyibadet

Det är lätt att ta sig runt i Budapest. De har tunnelbana och spårvagn, och åtminstone den senare verkade ofta gå med 2-3 minuters mellanrum. Det fanns även busslinjer, förstås, och ett kort till lokaltrafiken kostade bara runt 50 kronor för 24 timmar. Lätt värt, inte minst eftersom man även kan åka lokalbussen till flygplatsen (buss 200E till och från Kőbánya-Kispest, ändhållplats på den blå linjen).

Trots att det var första veckan i september är det mycket folk i rörelse på gator och på pubar. Alla dagar i veckan dessutom, även söndagar. Jämfört med Stockholm är det en väldigt levande stad alla dagar i veckan. Hur det är senare på året, då klimatet är kallare, är oklart.

Näst sista dagen blev det promenad. Hamnade på Margaretaön, en 2,5 kilometer lång ö mitt i floden Donau som delar Budapest i de två delarna Buda och Pest. En lugn ö, passar för promenader och har även ett joggingspår. För de mindre finns det en liten ”djurpark” som är gratis. Där finns några hjortar, hästar att klappa och rida på och lite olika fågelarter. Kanske något mer, kollade inte så noga.

Häst på Mararetaön

Eftersom det i början av september är 27-28 grader varmt i skuggan valde jag vattenlandet Palatinus Strand. Flera stora pooler och termalspa, lekfulla områden för de lite mindre, en pool med vågmaskin samt fyra vattenrutschbanor. Ett par av de senare var riktigt bra, snabba som fan. Inträdet var runt 100 kronor inklusive skåp med lås men stannade man under tre timmar kunde man få tillbaka en tredjedel av inträdet.

Palatinus Strand på Margaretaön

Jag var ute ett par kvällar, den mest levande delen av stan verkar vara de judiska kvarteren, som också ligger centralt. Jag tror det är min ADHD och sociala fobi som gör att jag sällan har kul när jag går ut, jag ledsnar snabbt och går hem. Så jag kan inte rapportera om så mycket mer än om att det är full fart om kvällarna och vill man festa, eller bara hänga i barer, så var det inga som helst problem.

Sista kvällen blev lugn. Jag gick runt och fotograferade lite, tänkte runda av med lite bilder jag tog under kvällen men även tidigare. Så hoppas jag att det blir en ny resa till Budapest i vinter för det där reportaget med Salétros. Vill man veta mer om Budapest så… fucking google it. Det här var mest av allt ett test av mitt bloggverktyg där jag hoppas kunna komma med någon intervju ibland och rapporter från framtida resor.

Tryck på valfri bild för att få upp ett bildspel. Jag hade med mig min Nikon D5 och Nikons 17-35mm då jag råkat haft sönder min favoritglugg, Sigma Art 24mm.

 

[/tatsu_text][/tatsu_column][/tatsu_row][/tatsu_section]

.