Målvakten Oscar Linnér är mycket optimistisk inför den stundande säsongen. ”Jag har ett helt annat självförtroende nu, med en vetskap om att jag har kapacitet att klara av allt”, berättar han för bloggen.

Det här är ju egentligen ingen blogg i den bemärkelsen att den uppdateras kontinuerligt, det handlar mer om att ha ett ställe att lägga upp bilder och intervjuer på. För även om foto är det jag tycker är roligast tycker jag det är skitskoj att göra intervjuer.

Under 2017 blev det några intervjuer mot slutet, oftast eller kanske alltid har jag lyft fram yngre spelare. Däribland både Oscar och lillebror Albin Linnér och ni som följer mig här och via exempelvis Instagram vet att jag har en speciell relation till de två. Oscar är ju den jag träffat oftast och gissningsvis också den jag pratar med mest i A-truppen.

Själv var jag på semester större delen av november och Oscar har varit ett par vändor till Asien. Vi har pratat om att ses och ta lite bilder och göra en intervju, men det har kommit andra saker emellan. Men tills dess att vi gör något tyngre och personligare så tog jag i veckan kontakt med Oscar för att ställa lite frågor inför den spännande säsongen 2018.

Ni har varit igång i tiotalet dagar nu, hur känns det att rulla boll igen?

– Det känns fantastiskt bra. Under december månad fick vi ladda batterierna på egen hand med nära och kära, vilket bidrar till att man återvänder med hög motivation. Jag blev varm av att se alla igen och ser med tillförsikt fram emot de utmaningar som vi tillsammans ska anta.

Vad tycker du själv att du utvecklat under året som gått?

– Jag utvecklades mer under säsongen 2017 än jag någonsin gjort tidigare, både som människa och som målvakt. Om man jämför Oscar i mars 2017 jämfört med Oscar i november 2017 är det som dag och natt. Jag har ett helt annat självförtroende nu, med en vetskap om att jag har kapacitet att klara av allt. Såväl att hålla nollan på Swedbank stadion i Malmö som att gå vidare och resa sig efter en svag insats.

Så hur vill du summera 2017?

– För egen del var det oerhört utvecklande år. Jag låg i topp statistikmässigt i form av minst insläppta mål och näst bäst räddningsprocent. Utvecklingskurvan gick starkt uppåt och det kan man se genom att kolla på mina tio sista matcher då jag var en helt annan målvakt jämfört med innan säsongen började.

När jag har varit på träningar har Stam och Thudde delat på målvaktsträningen. Tycker du att det är någon skillnad för dig?

– Det har skett en viss förändring i form av att jag nu har två röster att lyssna på och lära av. Thomas och Stam är två väldigt härliga människor och båda har hjälpt mig mycket under säsongerna vi haft tillsammans. Vi känner ju alla varandra sedan innan och kommer bra överens. Jag hoppas att alla finner ro och tillfredsställelse över sin plats i målvaktsgruppen och att vi tillsammans kan freda AIK:s mål.

Budimir Janosevic har kommit in från BP. Vad har du att säga om honom som spelare och person? Hur ser du på konkurrensen om platsen som förstemålvakt i år jämfört med förra?

– Första intrycket av Budomir som person är väldigt positivt. Vi har hittat varandra på ett bra sätt och ser fram emot att jobba hårt tillsammans. Hur han är som målvakt vet jag inte då jag aldrig har sett honom spela fotboll.

Du hade en tung period efter matchen borta mot Braga och tog en paus från sociala medier, tog det lång tid att skaka av sig allt som hände?

– Alla vet om att min insats vid deras kvitteringsmål var under all kritik, tyvärr. Det var djupt olyckligt och jag önskar innerligt att jag kunde ha det misstaget ogjort, men jag tänker inte be om ursäkt för mig. Alla människor gör misstag, det enda man kan göra är att erkänna sitt misstag och sen gå vidare, vilket jag gjorde rakryggat.

Till Sirius borta höll supportrar upp en fin banderoll riktad till dig, vad betydde det och hjälpte det dig att komma tillbaka?

– Jag fick utstå mycket hårda toner efter matchen mot Braga, minst sagt. Dock är jag väl medveten om att större delen av AIK:s supportrar är oerhört lojala i både med och motgång. Ett bättre bevis på den värme som finns hos kärnskaran av AIK:s supportrar går inte att få än den banderoll som de tillägnade mig. Jag är oerhört tacksam för sättet de visade sitt stöd där.

Ni har haft ett gäng yngre spelare med på träning, däribland din bror Albin. Har du något att säga om dem eller någon du vill lyfta fram?

– Ja, det är spelare från U19-laget som nu får chansen att visa vad de går för i A-laget. Det är självfallet inspirerande för dem själva, men även inspirerande för alla de ungdomar som spelar fotboll i AIK:s ungdomsled då de får se att möjligheten finns att nå A-laget om man tränar hårt. Självklart hoppas jag starkt på att Albin ska ta chansen och etablera sig på Karlberg, det är en fin person och duktig fotbollsspelare.

Årets första match på lördag, borta mot Grzelaks gamla lag IK Frej. Vad tror du om matchen och spelar resultatet någon roll?

– Precis, det börjar närma sig match. Vi ser fram emot att få sätta på oss matchstället och påbörja matchträningen inför det att tävlingssäsongen ska börja. Självklart önskar vi ett bra resultat.

Du förlängde ditt kontrakt med AIK. Fanns det några heta alternativ?

– Ja, det fanns intresse från olika håll, bland annat från en Champions League-klubb. Dock ansåg jag att det rätta för mig var att vara kvar i AIK då de sportsliga utmaningarna känns väldigt inspirerande samtidigt som möjligheten till speltid är något jag värderar högt. Jag trivs väldigt bra med den sportsliga ledningen och jag tror de kan hjälpa mig att ta ytterligare steg som fotbollsspelare. Jag ser med tillförsikt fram emot tre nya år med AIK.

Unge målvakten Samuel Brolin har väckt intresse i Manchester. Vad säger du om honom?

– Samuel är en duktig målvakt, dock har jag bara sett honom i träningsmiljö. Jobbar han hårt kommer han säkert få sina chanser, avslutar Oscar.


Därmed vill jag tacka Oscar för att han ställde upp på en intervju. Bokade flyg till Dubai i går för att fotografera laget under lägret där nere och jag hoppas även göra några intervjuer. Oscar är en av de spelare som jag beställt foton på i A4-format som jag ska få signerade och sälja för att få ihop pengar till resan. Håll utkik i sociala medier framöver för din chans att köpa några unika, signerade bilder.

Och med det sagt: köp årskort och vi ses borta mot IK Frej på lördagen.

.