På lördagen höll AIK en presskonferens i nya AIK-shopen och jag tog chansen att byta några ord med Kristoffer Olsson som ser fram emot premiären. – Hemma på Friends ska vi vara oslagbara, säger ”Koffe”.

Hade sett fram emot lördagen. Var inbjuden till en presskonferens i nya AIK-shopen inför måndagens premiär och där fanns Wesström och Norling tillsammans med spelarna Kristoffer Olsson, Alexander Milosevic och ”Nisse” Johansson. Just Olsson kom istället för Tarik Elyounoussi som var uppskriven från början.

Var på plats med lillkrabban för att fota lite men eftersom jag hade ganska gott om tid passade jag på att ställa lite frågor till Olsson. Vi kom förstås direkt in på måndagens premiär mot Dalkurd, något som mittfältaren förstås ser fram emot.

– Det känns skönt att komma igång, lite på allvar. Allsvenskan är ju ändå någonting annat än cupen och man har väntat länge… Det har varit en lång försäsong även om cupmatcherna har varit tävlingsmatcher. Det ska bli kul, berättar ”Koffe”.

– Det är skönt att det drar igång helt enkelt, att man taggar till ännu mer nu när allsvenskan drar igång och att man höjer sig jämfört med försäsongen. Friends ska ju vara våran borg, det ska bli skönt att revanschera sig sett till de senaste matcherna.

Efter matchen mot Djurgården kändes det som att ni har mycket att jobba med. Har ni pratat mycket om det?

– Alltså även om man gör en bra match nöter man ju på det som inte riktigt sitter, men visst har vi tittat på lite lösningar och så. Jag tycker att det har sett bra ut på träningarna i veckan. Det ser absolut bra ut inför premiären.

Du är ändå en av dem som sett starka ut, vad tycker du själv om formen?

– Det har känts ganska bra. Man vill ju alltid ”vässa till” det ännu mer men det viktigaste är att vi gör det bra som lag, jag tar hellre att jag gör en lite sämre insats så länge vi vinner.

När man läser exempelvis Gnagarforum och det spekuleras om spelare ut eller in nämns ”Koffe” ganska ofta som en kommande försäljning, kanske till sommaren. Men vår ”guldklimp” har inget sådant i tankarna just nu.

– Nej, verkligen inte. All fokus nu är på premiären och på säsongen med AIK där vi ska göra allt för att vinna. Går det bra för laget och för en själv så kommer ju sånt men det är verkligen inget som jag lägger fokus på nu. Det är bara att gasa på och vinna matcher.

Historiskt sett har AIK ganska länge stått för svaga premiärer, tror du att det är något som sitter i huvudet?

– Nä, det tror jag inte. Skillnaden är väl att i en premiär kommer det väl en massa spelare med, vad ska man säga, ingen form i sig men det är bara att köra. Nu ser jag fram emot premiären och bussmottagningen, det ska bara vara positivt och ge oss ännu energi. Det vill vi visa på planen.

Vad säger du om måndagens motståndare, Dalkurd?

– En nykomling med många bra spelare och som vill spela fotboll. De tippas ju lite som en bra nykomling och det blir en tuff match men här på Friends ska vi vara oslagbara. Det gäller att vi gasar på från första minut, då kommer vi att vinna matchen.

– Alla måste gasa, fansen tillsammans med oss spelare. Då kommer vi att ta tre poäng, avslutar mittfältaren.


En som inte var med på presskonferensen, men som någon timme tidigare tränat med A-laget, var Robin Sundgren. Son till legendaren Gary Sundgren och därmed mycket riktigt lillebror till Daniel Sundgren.

Robin, som jag fotade vi ett par tillfällen då han spelade med AIK U16 förra säsongen, är en höger mittback eller höger wing back i 3-5-2 och var förstås eld och lågor över att få chansen att träna med A-laget, och sin bror, för första gången.

– Det kändes roligt att få träna med A-laget, en utmaning och ett tillfälle att utvecklas. Min bror var glad när han hämtade mig, vi har aldrig tidigare tränat tillsammans, berättar Robin för bloggen.

– Det var kul att träna tillsammans, vi spelade i olika lag på träningen men bara att vara på samma plan som honom var kul och inspirerande. Och det var kul att träna på Friends, det var längesen man körde på naturgräs och det var skönt att känna på det.

Hur gick det för dig i dag?

– Det gick helt okej för mig. Jag kom hem runt klockan 03 i natt då vi spelade ligacupen med laget nere i Göteborg, fick ett SMS runt 03-tiden om att jag ska träna med A-laget, hade två matcher i benen samtidigt som jag hann sova väldigt lite, så utifrån förutsättningarna så gick det bra. Jag försökte att göra det enkelt, det är svårt att spela mot så stora och fysiska spelare men det tar jag lärdom av.

Det blev inget individuellt snack med Rikard Norling. Man hälsade och presenterade sig, inte mycket mer än så, sedan var snacket från tränarens sida riktat till hela gruppen. Sedan blev det alltså träning med stora namn och jag blev förstås nyfiken på om det var lite nervöst att träna med dem. Om man inte blir lite ”star struck” med spelare som Goitom, Stefanelli, Olsson och Tarik på samma gräsmatta.

– Jag skulle inte säga att jag blev star struck, det var bara väldigt inspirerande att spela med så bra spelare, man har väldigt mycket att lära från dom och det är väldigt kul att vara med. Som fotbollsspelare vill man alltid utvecklas och jag känner att jag kan ta med mig mycket från dagens träning.

På dagens träning spelade Robin vänster mittback, det var lite ovanligt men han gjorde så gott han kunde. Och han ser fram emot årets säsong, oavsett vilket av ungdomslagen han kommer att spela med.

– 2018 kommer bli ett roligt år, jag har förhoppningar om att spela många matcher med mitt lag och utvecklas, sen vart matcherna spelas och mot vilket lag och vilken ålder får mina tränare bestämma. Jag har som mål att vara bäst varje träning och sen är det upp till tränarna att avgöra resten, avslutar Robin.


Vill här med tacka både Kristoffer och Robin för att de tog sig tid att svara på mina frågor. Över 25 000 sålda biljetter till måndagens premiär. Har du inte köpt din biljett än så gör det snarast – eller grina senare.

Sommaren närmar sig annars och jag har en del bröllop att fota, har till och med köpt en ny grym kamera till ändamålet. Om någon där ute är i behov av en fotograf så hör av er till info@joakimhall.se snarast.

.