Mest omtalad i samband med AIK:s cupmatch mot Värmbol förra året blev målvakten Alexander Juhlin som hånades av fansen. Nu har han fått starkare band till AIK och ser fram emot lördagens cupmatch.

AIK lyckades med nöd och näppe ta sig vidare i cupen förra året då man ställdes mot Värmbol FC. Den som hade kunnat stoppa storklubbens framfart var målvakten Alexander Juhlin som stod för flera frilägesräddningar.

Den då nye argentinaren Nicolás Stefanelli gjorde matchens enda mål – dessutom på straff, efter 54 minuter. En feldömd straff tyckte motståndarna (undertecknad minns inte) men ändock, 1-0 räckte för avancemang.

I den andra halvleken stod Juhlin, 182 centimeter lång och då vägandes 100 plus, framför AIK-klacken. Det var en halvlek med gliringar till den storvuxne målvakten som gjordes sitt livs match. Det blev matchens snackis då han vikthånades med ramsor innehållande allt från pizza till McDonalds.

Lagom till vår första tävlingsmatch i cupen i morgon, lördag, tog jag kontakt med Juhlin. Lite överraskande ska han ta bilen upp till Tele2 Arena på lördagen för att kolla in ”Gnaget”. Det blev en intervju med den stora (!) profilen.

Du gjorde ditt livs match mot AIK i cupen i augusti förra året. Hur ser du tillbaka på den matchen i dag?

– Det är väldigt fina minnen. Framförallt all den kärlek man fick efter matchen. Att få spela en sådan match på Värmbols IP inför 3123 personer en fin augustikväll, det är något man kan berätta för barn och barnbarn senare i livet, berättar Alexander för bloggen.

– När lottningen skedde var vi några stycken på golfbanan och när de drog AIK som motståndare så tittade vi bara på varandra och skrattade högt. Tror nog att jag skrek lite till och med, för det var några damer på hålet bredvid som inte såg helt nöjda ut.

Vad har du tyckt om AIK tidigare och påverkades du något av matchen?

– Jag har inte haft någon större relation tidigare men måste väl erkänna att efter matchen, med den inramningen och all fin respons efter så är det klart man fått starkare band till klubben och framförallt till fansen.

I andra halvlek stod du framför AIK-klacken som hånade dig för din storlek och vikt. Blir du fortfarande påmind om det bland vänner och lagkamrater?

– Om du syftar på vikten i sig, så nej. Det händer dock rätt ofta att matchen kommer på tal. Något jag tyckt varit riktigt roligt är att i stort sett alla domarteam under uppvärmningarna smugit sig fram och frågat om det är jag som är ”pizza-målvakten” och velat surra lite innan match.

– Är även kul när folk man inte känner vågat sig fram för att fråga om matchen och ge sitt beröm. Ibland känner man ju att fan, kunde inte den här matchen kommit för typ fem år sedan…

Du berättade efteråt att du skulle lägga om kosten. Hur har det gått?

– Hahaha… Det sa jag egentligen inte utan i en intervju med Aftonbladet så svarade jag så på frågan ”Tänk om AIK lyssnar på fansen nu och värvar dig?”. Så nej, jag har inte lagt om kosten.

Är du förstemålvakt nu efter ”bragdmatchen” mot AIK?

– Nej, redan på lördagen tre dagar efter matchen mot AIK blev det bänken. Vår tränare valde att vila ett flertal spelare, horribelt kan tyckas då alla var riktigt taggade på spel efter matchen mot AIK. Vi förlorade den matchen med 2-0 och tränaren fick sparken. Tror bara jag spelade tre av dom sista åtta matcherna som vi hade kvar efter matchen mot AIK.

– Bytte sedan jobb i november, vilket gjorde att jag under säsongen 2018 erbjöd mig att ställa upp som tredjekeeoer och köra tre av fem pass januari-februari, sen tre av fyra pass när träningsmatcherna drog igång. Min tanke var att det skulle bli en bra början på steget till att bli målvaktstränare, något jag sett fram emot länge. Det fick bra respons hos både sportgruppen och spelarna. Tyvärr vill de nya tränarna inta ha mina tjänster. Så för tillfället är det ingen fotboll alls för egen del, men besöker gymmet sex-sju i veckan.Nu när jag tänker på det, visst borde jag fått spelat fler matcher.

Var det inget lag som försökte värva dig efter matchen?

– Jodå, har fått några fina erbjudanden från Katrineholms SK, Eriksbergs GoIF och Vingåkers IF. Alla tre lagen spelar i division 5 Södermanland, utöver det så har det varit tyst.

Du kommer att komma till AIK-Syrianska på lördag, hur kommer det sig?

– Jag ar länge velat åka på en match och den här helgen passade det väldigt bra. Ser det som en förfest inför kvällens aktiviteter.

Vad tror du om AIK i år?

– Jag tror att Allsvenskan blir ett tvålagsrace mellan Malmö och AIK. Ser man på trupperna kan jag inte se något annat lag utmana. Det jag tycker talar för att AIK skall kunna bryta Malmös dominans är att Malmö sålt sin och allsvenskans bästa spelare Anders Christiansen medan AIK nu gjort två riktigt starka värvningar i Enoch Kofi Adu och Tarik Elyounoussi.

– Tror att allt annat än guld vore en besvikelse för både spelare och fansen i AIK.

Är det någon speciell spelare du ser fram emot att se på lördag?

– Nicolás Stefanelli, se ifall han tränat frilägesavslut i vinter, haha. Skall även bli roligt att se Oscar Linnér, att på plats kunna se hur han arbetar i målet.

Vilket är det mest populära laget bland Värmbols spelare?

– I Värmbol är det Premier League som gäller, där det hålls på i stort sett alla storklubbar. Förutom en stackare som håller på Everton. Själv är jag Chelsea-supporter, men kunde tyvärr bara åka över två gånger under 2017. Drömmen vore att ha säsongskort och i alla fall kunna se 8-10 matcher per år. Om vi ska se till Allsvenskan så har vi några inbitna AIK- supportrar i laget.

Någonting att tillägga?

– Vill avsluta med att tacka alla som var på plats på Värmbols IP den 23 augusti, samt till alla som skrivit och hört av sig efter matchen. Har väl fortfarande lite svårt att förstå all den kärlek man fått till sig. Tack och stort lycka till i Allsvenskan 2018!


Vill tacka Alexander Juhlin för att han tog sig tid att svara på mina frågor och välkomna honom till lördagens cupmatch. Riktigt underbart att tävlingssäsongen drar igång på allvar, snacka om en match man inte får missa. Mer info om biljetterna till i morgon hittar ni på AIK:s hemsida. Notera att klacken ska stå på övre etage. Biljetter från 99 kronor!

Följ gärna Juhlin via Instragram  (@juhlinalex) och Twitter (@ALennartJuhlin). Jag återkommer med rapport och en massa bilder från cupmatchen på lördag kväll.

/Joakim Hall, fotograf (med mera).

.