Hade AIK spelat som fansen levererade hade det blivit minst 5-0 borta mot FC Nordsjälland. Nu gjorde man dock inte det och föll men tycker det känns skapligt inför returen. Här kommer en liten rapport.

Jag var ovanligt sen med att se AIK utomlands, har missat många klassiska matcher. Det handlade om omognad, tyckte det var lite för stort att åka utomlands när jag var yngre, haha. Men några matcher utomlands har jag sett, mot Lech Poznan, PSV Eindhoven, Napoli, Atromitos, Jeaunesse D’Esch och Panathinaikos. Och kanske någon mer.

På torsdagen var då så äntligen dags igen att se AIK i Europa. Första kvalomgången mot Shamrock Rovers missade jag då jag var i Ukraina för en fotbollsturnering så jag såg mycket fram emot FC Nordsjälland på Right To Dream Park. Då mitt bussalternativ rann ut i sanden och det då var för sent att boka upp sig på BA-bussen fick det bli bil ner, de andra alternativen kändes rätt dyra en sommar då jag inte har så mycket jobb.

Väldigt tacksam över att jag blev medbjuden av Hasse, Stefan och Robin och som dessutom inte ens ville ha bensinpengar eftersom de ändå skulle åka. Fantastiskt schysst av dem och inget jag hade räknat med.

Uppladdningen skedde i centrala Köpenhamn och det var en mäktig syn att se alla gnagare marschera till stationen Nörreport (där jag som kuriosa bodde under fyra månader år 2000 då jag jobbade för Sportal – men mindes ingenting av området, inte något i hela Köpenhamn faktiskt). Tåget ut till Farum var en svettig och ganska trång och högljudd historia. Men de 35 minuterna resan tog gick rätt fort.

Totalt blev det två tåg, de flesta gick på ett tidigare tåg än det som var tänkt, eftersom det ändå gick till Farum. På det blev det en ny uppsamling av supportrar och marsch till arenan – genom ett otippat dött och sömnigt villaområde. Det var lite som att se 1000 pers, vet inte hur många det egentligen var, vandra på en gata efter apokalypsen. Eller ragnarök för den som dras mer åt den nordiska mytologin.

De många AIK-fansen ägde sönder Right To Dream Park, även om jag kan tycka att de 20 i hemmaklacken faktiskt hördes förvånansvärt mycket. Fast bara när jag satt på den sidan i andra halvlek. De höll igång bra i alla fall och hela klubbens kändes som Brommapojkarna. Ute i orten, många knattelag, ingen publik och liten klack. Arenan var helt okej annars, kändes som att klacksektionen var rätt brant, men det var synd att det var en avstängd del mellan våra två sektioner (då den delen saknade stolar och därmed inte tillåts i Europa-spel).

Det finns totalt fem filmklipp uppe i min Youtube-kanal. Kolla gärna där (och prenumerera gärna), länk öppnas i nytt fönster.

Matchen? AIK föll sedan någon som hette Kofot eller liknande gjort matchens enda mål tidigt i matchen. Tarik brände en straff + ett friläge och Stefanelli ett öppet mål i första halvlek, dock en inte helt lätt boll att jobba med även om jag kan tänka mig att han egentligen satt den bollen minst sju gånger av tio. Typ så, har inga fotbollsögon och har inga högskolepoäng i matematik.

Så dålig var kanske inte matchen, men det var rätt uddlöst framåt mot det unga danska laget. Med lite mer skärpa hade vi fått med oss ett kryss inför torsdagens retur på Tele2 Arena men nog tycker jag vi har en skaplig chans. Ser dock gärna rutinerade Henok på topp och Tarik på mittfältet.

Det blev lite sent med bilder, det fanns inte riktigt tid och ork att fixa med dem i Köpenhamn där jag spenderade en natt efter matchen. Tänker också att jag rundar av här då jag ska iväg och fotografera ett bröllop. Ses mot Kalmar i morgon, söndag, och sen på Tele2.

.