Efter förra säsongen var jag redo att lägga ner AIK-supporterlaget Råsunda FC, men spelarna vägrade. Det är jag glad för i dag, det är mycket som jag älskar med RFC som premiärvann med hela 9-0 i på fredagen.

Men vi tar det från början… Någon gång kring 2003 var jag med i Black Armys styrelse, började som sekreterare minns jag och jobbade sen lite med medlemstidningen ”Gnagaren”. Min scenskräck och sociala fobi gjorde att jag till och med tyckte mötena var jobbiga att vara med på, men det kändes stort att vara med i styrelsen. Jag vet inte hur nyttig jag var, men jag var i alla fall med.

Man är ingen Simon Strand direkt men jag får mina idéer. En just en av idéerna som poppade upp i mitt huvud var att starta ett supporterlag. Det blev aldrig verklighet under min tid i Black Army men det var ändå ett frö som såddes och jag släppte aldrig riktigt tanken.

Under 2005 började jag fundera allt mer på det här med ett eget fotbollslag. Jag tog tag i saken och via BA:s och även AIK:s kanaler, vill jag minnas, kallade jag alla intresserade att komma till BA:s dåvarande lokal under Frösundaleden för ett möte. Jag var väl nervös, scenskräcken ni vet, och minns i ärlighetens namn inte något alls från mötet men folk dök upp. Förhållandevis unga spelare.

På väg till matchen i fredags.

Glada miner efter 9-0 i premiären.

Eftersom detta var i november 2005 och saker och ting drog ut på tiden blev det för sent att gå in i det vanliga seriesystemet året därpå så det blev ett lag i Korpen. Namnet var det inga konstigheter med – FC Black Army bildades vintern 2005 och spelade i Korpen, på en grusplan ute i Hjulsta vill jag minnas, säsongen 2006. Vi hade några riktigt vassa spelare på den tiden men i ärlighetens namn rätt många mediokra också.

Våren 2007 bildades en styrelse (mest på pappret, jag skötte nog allt) och stadgar kopierades, krav för att bli antagna i seriesystemet. Men här sprang vi på ett hinder: man tyckte att ”FC Black Army” klingade illa. Herre min skapare, här gjorde man någonting positivt men supporterföreningen hade för dåligt ryckte på den här tiden. Efter lite om och men kom jag så på namnet. FC Black Army blev Råsunda FC. Kanske inte det mest fantasifulla namnet men det var ändå en tydlig AIK-koppling, inte minst med tanke på vårt svarta och gula klubbmärke.

Klubbmärket ja, det designades av mig. Inte så värst avancerat egentligen, var inte speciellt bra på bildbehandling då heller. Först redigerade jag Stoke Citys klubbmärke men det blev bara sådär. Sedan hittade jag formen till vår nuvarande sköld i en annan klubb, minns ej vilken, lade till ett årtal och en liten lagerkrans nedtill, mest för att det var lite trist innan. Gissar att det var under 2006 och sedan dess har klubbmärket hängt med. Det är ganska stilrent, är faktiskt nöjd med det än i dag.

Just under 2006 ägde en av de mest minnesvärda matcherna rum, jag har den sparad på en CD-skiva. Råsunda FC skulle debutera i division 8 efter vårt rätt mediokra år i Korpen och vi skulle möta AIK:s damer i en vänskapsmatch, ett AIK som samma vår var klart för allsvenskan. Jag minns tongångarna som om det var i går, vi skulle försöka ”hålla siffrorna nere”. Men trots att ganska mediokert lag blev fysiken avgörande och RFC vann matchen med klara 6-0.

Calle Svensson – som betytt mycket för vår defensiv.

Gemenskapen är viktig i Råsunda FC.

”Ett två tre RFC”.

Sedan dess har jag då och då försökt få till ett nytt möte men även om intresse har funnits bland spelarna, så sent som för något år sedan, har jag inte fått gehör hos ledningen. Synd, det skulle definitivt vara intressant att se om damfotbollen gått framåt, vilket alla säger att den har. Dessutom tänker jag att det kan bli bra publicitet för oss båda.

En anekdot här är att en duktig damspelare, som jag inte kommer på namnet på just nu, lade av alldeles för tidigt för några år sedan. Jag försökte locka över henne till Råsunda FC (kalla det PR-knep) men efter lite samtal rann det ut i sanden. Väldigt trist, det hade varit häftigt.

Genom åren har jag försökt locka före detta AIK-spelare till föreningen, men det har visat sig vara svårt. Närmast är AIK:s nuvarande assisterande tränare Patric Jildefalk som jag tror var med i en träningsmatch samt att den nuvarande fystränaren Johan Svensson gjorde en träning säsongen 2017. Mer blev det tyvärr inte, men han bor vid Skytteholm och har spelat i BK Forward, tror det var division 2, så kanske ska jag göra med honom igen. Ju tydligare vår AIK-koppling är desto bättre.

Genom alla år har vi haft gott om sponsorer, och det är jag oerhört tacksam för. De första stora vi hade med AIK-koppling var Panaxia och Smith’s Bil som båda sponsrade ”Gnaget” men som båda också har gått i konkurs. Fatta när omtalade Panaxia gick in med 15 000 kronor för ett tryck på ryggen, jag då fick jag hybris. Deluxe. I dag har vi i AIK Hockey-sammanhang välkända Järfälla Kök som huvudsponsor men även Notar och MG Rental är med på skutan 2018. Kul!

Ett av nio målfiranden i fredags.

Säsongen 2007, vår första som Råsunda FC och även vår första i seriesystemet, slutade i dur. Vi spelade våra matcher på Huvudstafältet och i den allra sista omgången säkrades seriesegern och avancemang till division 7! Stor glädje men säsongen efter gjordes seriesystemet om så division 8 försvann. Ändå, seriesegern kan ingen ta ifrån oss.

Till sexan – och tillbaka igen

Sedan 2008 har vi härjat i division 7 bortsett från ett år. Vi gick upp i ”sexan” men fick det inte att stämma alls och åkte ur direkt. Jag minns ett möte från den säsongen, det var på Skytteholm och vi mötte ”juggarna” i Plavi Team med Nebojsa Novakovic i laget. Vi hämtade upp från 1-4 till 4-4 villas jag minnas men är inte säker på att vi klarade krysset, det har jag förträngt. Men jag vet att Nebojsa efteråt sa något i stil med ”Hade jag vetat att ni skulle åka ur hade vi släppt in ett par mål” – tolkat fritt ur mitt minne.

Daniel Schott. Tidigare spelare men nu tränare med en tydlig spelidé.

Pierre Dahlgren höll nollan mot ”italienarna”.

Guds hand? Jimmie Nilsson, målvakt som ännu inte är spelklar. Hunden heter ”Brorsan”.

De senaste säsongerna finns det kanske inte så mycket att säga något om. Vi har inte riktigt lyft trots bra spelare, men framför allt har vi tappat spelare så fort det gått lite motigt. Säsongen i division 7B i år började dock på bästa sätt, seger med hela 9-0 mot nybildade U.S. Polpi Calcio. En helt otrolig insats mot ett lag som efter vad jag hört har några spelare från högre upp i seriesystemet och som siktar på att vinna ”sjuan”. Fast det gör väl kanske alla lag…

Daniel Schott har fått ordning på skutan

I år har jag känt att vi har något stort på gång, mycket tack före nye tränaren Daniel Schott (som jag tror var med redan 2007 men som pga jobb varit utomlands mycket till och från). I år har vi en tydlig spelidé och därmed tydliga roller i laget. Försäsongen bjöd på tre raka segrar, bland annat mot Årsta FF från division 6, och sådana resultat har vi inte direkt varit bortskämda med tidigare.

Ett problem som vi haft de senaste åren, och det är jävligt udda tror jag, är att vi har fler spelare i träning nere på Skytteholm, än vad vi lyckats få ihop till match. Och då har vi ändå den rätt osexiga träningstiden 21:30. Men det är något vi, eller snarare tränaren, måste jobba på att förändra. Det är inte kul att köra matcher med en spelare på bänken, och ibland ingen.

Coach Schott.

Thor Hansson pustar ut på bänken.

De två senaste somrarna har vi varit i Ukraina för att spela i den internationella supporterturneringen EuroFanz vilket har varit sjukt kul. Vi har dock inte riktigt tagit det på allvar men i år blir det seriöst. I samarbete med AIK ska vi spela i AIK:s färger och även öppna upp för fler gnagare att följa med ner. Turneringens syfte är att samla in leksaker och kläder till föräldralösa barn och det är skoj att mäta sig mot supportrar från lag som FC Köpenhamn och Feyenoord. Det ger oss en chans att visa upp AIK:s vackra färger och klubbemblem utanför landets gränser. Och kul för spelarna. ”Det här är stort, det är så nära man kan komma att spela för AIK” som vår ettrige kantlöpare Jesper Hagberg sa senast vi var nere.

Ukraina 2018 blir kul. Men det var nära att det inte blev något. Varje år som vi gör en mellansäsong så brukar jag tappa suget att försöka driva Råsunda FC. Jag orkar inte åka ut och fota laget och intresset har svalnat med antalet förluster. I höstas sa jag att jag kanske lägger ner laget, det var inte kul längre, men flera av spelarna vägrade. Jag övertalades att köra en säsong till och det har jag inte ångrat. Efter den fina inledningen är det roligare än på länge. Känslan är mycket bra och inte bara hos mig, provspelare vittnar om den fina harmonin som råder i truppen.

Jesper Hagberg. Som en del kanske känner igen från Black Armys bussar.

Gjorde som AIK – bytte Adidas mot Nike

Så… Med 9-0 i ryggen ser jag fram emot säsongen 2018. Vi har ett samarbetsavtal med Nike men nya matchstället är lite försenat men jag sticker ut hakan och säger att vi kommer att vara det snyggaste laget i division 7 när det har landat.

Fortfarande har vi någon enstaka plats kvar på stället för den företagare som vill stötta detta positiva supporterprojekt, eller som vill vara med på resan när vi åker till Ukraina – vi kommer att ta fram ett unikt matchställ till den turneringen. Är man gnagare och intresserad av att komma ner och träffa oss och vara med på provträning så går det bra att höra av sig till undertecknad. Samma sak om man vill hänga med till Ukraina i början av juli.

Eftersnack där 9-0 skulle summeras.

Tobias Rosendahl ringer sin flickvän – eller mamma. Ung kille med stort AIK-hjärta.

Bilderna i inlägget är från premiären i fredags. Nästa match är en kärleksfull ”hatmatch” på Bergshamra IP, den 29 april klockan 14:00. Äntligen ett riktigt derby mot IFK Bergshamra.

Har någon bra kontakt med Nisse Johansson så tipsa gärna om oss, jag är för feg för att fråga. Och om någon behöver fotograf så hojta till (info@joakimhall.se). Tack för att ni tog er tid. /Joakim Hall


 RÅSUNDA FC – U.S. Polpi Calcio 9-0 (4-0)

 • Pierre Dahlgren (mv) 0+0
 • Magnus Lhådö 0+0
 • Stefhan Hultstrand 0+1
 • Magnus Ohlsson 0+0
 • Massy Nazari 0+0
 • Jesper Hagberg 0+1
 • Tobias Rosdahl 2+1
 • Emil Arlinder 0+0
 • Anton Pettersson 0+0
 • Aaron Timstråhle 0+0
 • Martin Olsson 0+0
 • Calle Svensson 0+0
 • Emil Lundqvist 0+0
 • Carl-Johan ”Kotten” Öberg 0+1
 • Thor Hansson 2+2
 • Roy Norman 2+1
 • Victor Valencia 3+1
 • Daniel Schott (coach)

Inget glamouröst liv här inte…

”Schotten” och Rosdahl.

En av många AIK-tatueringar i laget.

Stretcha som Emil Lundqvist.

Bänken under match. Veteranen, och viktiga försvarspjäsen, Magnus Lhådö till vänster.

Krigaren Jesper Hagberg pustar ut efter alla sina löpningar.

Pierre – fostrad i Mälarhöjdens IK och en gammal besökare på ”min” ungdomsgård.

Valencia och Hagberg i kramkalas.

Thor Hansson – tidigare tränare i AIK:s samarbetsklubb Vasalund.

.