IFK Göteborg ställde inte till med några större besvär på Friends Arena utan AIK kunde vinna det klassiska mötet komfortabelt med 2-0. Mindre roligt var de ytterligare skador vi drabbades av.

Mötena mellan AIK och IFK Göteborg är klassiska och har så varit så länge jag kan minnas. Svårt att glömma guldmatchen i Göteborg 2009, matchen vi vann med 6-0 på Råsunda och alla de matcher på 90-talet då målvakten Thomas Ravelli hånades av AIK-klacken.

Söndagens möte blir kanske ingen klassiker med de måtten mätt, men en väl genomförd match. Anfallaren Stefan Silva hann med att hoppa in i matchen som ersättare för skadade Robert Lundström, göra ett kanonmål på volley, och bli utbytt skadad. Och han hade ont, jävligt ont. Matchens andra mål gjordes av giganten Kristoffer Olsson.

AIK gjorde en ruskigt bra match, det var många som var bra helt enkelt. Och starkt att greja de tre poängen trots skadorna, och det faktum att vi saknar Elyounoussi och Nyholm på grund av skador medan Stefanneli var avstängd och Nisse Johansson, ja han fick ju tyvärr kasta in handduken redan innan säsongen drog igång på allvar.

IFK kom med många fans denna söndag, betydligt fler än vad jag hade trott. Det hade väl satsat på den här matchen. Norra Stå var också välfyllt men stämningsmässigt tycker jag inte att det lyfta så värst ofta. En dag på jobbet helt enkelt, varken mer eller mindre, även om man kom igång mot slutet då segern kändes säker.

Innan matchen var jag förbi AIK-shopen. En sån där söndag då det är jobbigt att bara sitta hemma och vänta på match, så jag drog in lite tidigare. Och det gjorde jag rätt i, på plats fanns legendaren Vadim Jevtusjenko och AIK:s Daniel Norlander. Fick en pratstund med ”Vadde” och passade på att ta några bilder.

Alla vet förstås inte det men ”Vadde” från Ukraina var KUNG i AIK på tidigt 90-tal. Både jag och Norlander tog supportertåget ner till Malmö Stadion vid SM-guldet 1992 och jag minns i alla fall att jag var en av ett större gäng supportrar som protesterade mot Migrationsverket som ville utvisa mittfältsgiganten. Lite var det väl så att man ville kravalla lite också. Så var det på 90-talet.

För övrigt har jag förbannat mig själv en längre tid för att jag inte fått till mina sportfoton, i alla fall inte på Friends med dess belysning. Men fan, denna gång kändes det bra. Om man ska gå in på tekniska saker skippade jag min Sigma 120-300mm och körde på Nikons 200mm fast (med en x2-converter) samt Nikons 70-200. Blev helt klart bättre än vanligt.

Ska jag nämna något mer om söndagen så är det kul att se, och fota, kidsen på den Södra läktaren (där foto nummer två är en favorit). De är ett gäng där som kör på bra. Det händer att barn ropar på en för att de vill bli fotade, och då gör man förstås det. Nästan alltid i alla fall.

Efter matchen skickade jag över lite bilder till truppspelaren Albin Linnér som varit i Vasalund under våren men som nu berättade att han skulle köra med AIK den närmsta tiden. Annars tycker jag att det är bra att spelare får chansen att spela A-fotboll i ”Vasa”. De har ju dessutom öppnat starkt under Novakovic och kompani. Skoj.

Och men det sagt, lite svartvita bilder…

…och på det lite övriga supporterbilder:

Det ligger tre klipp från söndagen uppe i min Youtube-kanal.

Grattis på födelsedagen Yasin!

Utöver det vill jag gratulera Ahmed Yasin på födelsedagen som faktiskt ägde rum på söndagen. En fin present med tre poäng.

Vill också passa på att tacka Häcken för att de bröt Hammarbys segersvit via 2-2 nere i Göteborg. Jag trodde aldrig att jag skulle skriva att jag fruktar ”Bajen” men det har känts jävligt olustigt med den start de fått.

Som fotograf är det annars ett dilemma det här med sociala medier. Man vill ju nå så många som möjligt (läs: via Facebook) men bilderna tappar en del i kvalitet där. Men ni får nog finna er i att jag i första hand försöker att utnyttja hemsidan, det har ju gett lite fotojobb också, vilket är skoj. Jag är alltid intresserad av uppdrag.

Ska faktiskt ha en utställning här hemma i Aspudden i slutet av maj, på biblioteket, men känner att jag behöver mer bilder. Nämnde det på Instagram i samband med att jag la ut en bild och många hörde av sig vilket är skoj, har varken hunnit kolla eller svara men som fotograf söker man någon som sticker ut. Som antingen ser väldigt bra ut (ett plus) eller sticker ut. Det kan vara en afro, en massa fräknar eller någonting annat. Är man intresserad av att ta lite porträttbilder går det bra att höra av sig på mejl, info@joakimhall.se, snarast.

Till sist ett tack till Lasse P som bjöd in mig till ett ”öppet hus” i början av maj månad. Han tackade för de fina orden jag skrev om honom men han har verkligen gjort en fantastisk insats för AIK. Det är nog inte alla som ser honom men jag vet hur mycket han betytt för AIK – och AIK betytt för honom.

Nu drar jag till polska Krakow för besök av Auschwitz i några dagar (behöver foton till utställningen ni vet). Men vi hörs och ses, och glöm inte Sirius hemma på fredag och hockeyns släpp av säsongskort. Här kommer alla mina bilder från söndagens segermatch och läs gärna mitt förra inlägg, min kärleksförklaring till AIK-supporterlaget Råsunda FC. /Joakim Hall

.